Genieten van een lekker kopje koffie? Dat doen we steeds vaker. Wereldwijd stijgt de vraag naar koffie jaarlijks met 1,3%. De koffieproductie blijft echter achter en heeft bovendien een enorme impact op het klimaat. Solidaridad traint kleine koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru daarom in klimaat vriendelijke koffieproductie. Zo houden ze hun productie op peil en gaan ze klimaatveranderingen tegen.

Help koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van een steeds lagere koffieproductie in Centraal- en Zuid-Amerika. Extreme temperaturen en regens tasten de koffieplanten aan. Slecht bodemonderhoud zorgt bovendien voor bodemerosie, insectenplagen en plantziektes. Doordat de vruchtbaarheid en opbrengst van het land enorm afnemen, voelen koffieboeren zich genoodzaakt regenwoud en bossen te kappen om nieuw land te ontginnen. Ontbossing voor koffieproductie zorgt voor maar liefst 76 miljoen ton CO 2 -uitstoot per jaar, met klimaatverandering tot gevolg. Solidaridad wil deze negatieve spiraal van de koffieproductie stoppen. De koffieboeren die de klimaatvriendelijke landbouwtechnieken toepassen, verminderden de CO 2-uitstoot in totaal al met meer dan 24.000 ton. Dat zijn goede resultaten, maar nog niet genoeg. De komende drie jaar breidt het Climate Smart-koffieproject daarom uit naar een nieuwe regio in Colombia. Ook wil Solidaridad het project structureel opzetten in Mexico, waar de koffieopbrengst erg laag is: gemiddeld 60 kilo per hectare. (In Colombia gemiddeld 180 kilo.) In Mexico liggen veel kansen om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan.

Koffieboeren trainen 

Via het project Climate Smart Agriculture trainde Solidaridad de afgelopen drie jaar 6.385 koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru in duurzame landbouwtechnieken..

Solidaridad in actie

Steun koffieboeren en ga klimaatverandering tegen! Met het project dringt Solidaridad de ontbossing terug en vergroot het de koffieproductie en -opbrengst en het inkomen van kleine boeren op een duurzame manier. Door nog meer koffieboeren te trainen om efficiënter en milieuvriendelijker te werken, werken we aan een hogere koffieopbrengst en krijgt een groot aantal gezinnen een menswaardig bestaan met kans op onderwijs en goede gezondheidszorg.

Over het thema hielden we 14 december in samenwerking met de verschillende kerken in Krommenie een Solidaridadmaaltijd.   Zie de foto.